Het is niet voor iedere cliënt of patiënt mogelijk om in beweging te komen en blijven. Iemand heeft misschien last van beweeg- en/of valangst, is aan het revalideren of heeft een andere beperking die dit in de weg staat. Toch kan bewegen voor plezier, ontspanning en een betere gezondheid zorgen. Daarom zijn er alternatieve activiteiten die je kunt inzetten.
Bewegen met een robot
Er zijn bijvoorbeeld robotballen, zoals de Sphero Mini (Engels). Je cliënt of patiënt bestuurt deze op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met gezichtsuitdrukkingen. Je hoeft de bal hierbij niet aan te raken. De bal is gekoppeld aan een app op je smartphone of tablet.
Nao is een kleine, menselijke robot die je als zorgprofessional zelf bestuurt. Door de Zora-software op de robot reageert deze op wat jij intoetst. Zo neemt de Nao taken van je over, zoals bewoners kalmeren of vermaken. Bijvoorbeeld door bewegingsoefeningen te doen, muziek af te spelen of een 'gesprek' te voeren. Jij en je collega’s krijgen een training wanneer je de robot aanschaft. Daarna kun je deze direct gebruiken.
Bewegen op muziek
Bij het muziekkussen inmuDANCE veranderen de muziek en de vibraties wanneer je beweegt. Dit motiveert je cliënt of patiënt om te bewegen.
De SoundMoovz (Engels) is een armband die je bij je cliënt of patiënt kunt omdoen en muziek maakt. Hoe sneller zij hun hand of pols bewegen, hoe sneller de beat die uit de armband komt. Je kunt wel zeven van deze armbanden met je smartphone of tablet via bluetooth verbinden. Op deze manier kunnen instrumenten ook samen worden ‘bespeeld’.
Ook met de Soundbeam (Engels) maakt je cliënt of patiënt geluid en muziek. Het systeem bestaat uit de spelbesturing en een apparaat dat op een soort microfoon lijkt. Daar zitten sensoren in. Je zet de ‘microfoon’ voor de cliënt op tafel neer. Hij vertaalt dan elke kleine lichaamsbeweging in muziek en geluid. Met de vier meegeleverde touchscreen-consoles kies je uit verschillende muziekgenres en -beats. Je kunt ook eigen geluiden toevoegen.
Kijk naar deze video van iemand die de Soundbeam voor het eerst uitprobeert.
Praktische hulp
Wil je een van deze hulpmiddelen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de robotbal? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling:
Lees ervaringen over de Nao robot van andere organisaties op de website van Zorabots Nederland. Of vraag een demo aan via het contactformulier.
Bekijk ook de instructievideo’s van de InmuDANCE op hun website.