Overslaan en naar de inhoud gaan

Appen met je medische team en specialisten

Veilig appen over medische gegevens

Twee handen houden een smartphone vast waarop de Prisma app te zien is

Er zijn speciale apps waarmee medisch specialisten privacygevoelige informatie over patiënten veilig met collega’s kunnen delen. Denk aan casussen en beeldmateriaal. Of intercollegiale overleggen. De apps zijn beveiligd met een eigen inlogbeveiliging. De informatie kan ook gedeeld worden met patiënten zelf. Sommige apps kun je ook offline gebruiken.

Bekijk in de onderstaande video hoe zo’n app in de praktijk werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Soms heeft jouw behandelend arts de ervaring van een andere specialist nodig. Bijvoorbeeld om tot een goede diagnose of behandeling te komen. Via een beveiligde app kunnen zij dit snel overleggen. Dit scheelt tijd. Zo kun jij eerder met de juiste behandeling starten.

Vergoeding

De applicaties worden niet vergoed.

Informatie voor zorgprofessionals

Door mobiel en digitaal te overleggen doe je sneller en makkelijker je werk. Dit verkort de beslissingstijd, waardoor je soms betere beslissingen maakt en meer mensen helpt. 

Reguliere apps zoals WhatsApp garanderen niet de privacy van patiënten en kun je daarom beter niet gebruiken. Er zijn andere apps waarmee je wel veilig privacygevoelige gegevens kunt delen.

Appen met je medische team

Siilo, KPN Zorg Messenger en de Zorgapp zijn voorbeelden van apps voor communicatie tussen zorgprofessionals. Na het downloaden meld je jezelf in de app aan als gebruiker. Hierbij wordt je BIG-registernummer of KP-nummer geverifieerd. Om in te loggen, stel je een pincode in. Je kan ook je vingerafdruk gebruiken. Daarna start je een gesprek of maak je een groepsgesprek aan. Siilo bewaart beeldmateriaal alleen op de apparaten van de verzender en de ontvanger. Na 30 dagen wist de app de beelden. Je kan ook foto’s en video’s maken, delen en onherkenbaar maken. Is je toestel gestolen? Dan kun je de gegevens op afstand wissen. Siilo Web werkt ook op je computer.

De KPN Zorg Messenger werkt op je PC, tablet en smartphone. Daarmee kan je ook videobellen. Daarnaast heb je toegang tot het elektronische dossier van je patiënt. Deze video laat zien hoe de KPN Zorg Messenger werkt.

De Zorgapp heeft ook een reisplanner die je koppelt aan je agenda. De app berekent reistijden, kilometers en routes dan automatisch voor je. Ook kun je een medicatiecontrole uitvoeren met een actuele aftekenlijst van de apotheek. Daarnaast kan een collega een dubbele medicatiecontrole uitvoeren. Bekijk in deze video hoe de Zorgapp werkt.

Teleconsult met medisch specialisten

Ben je huisarts en wil je overleggen met medisch specialisten of andere zorgprofessionals? Prisma is een veilige omgeving binnen Siilo waar je een netwerk van medisch specialisten om advies kunt vragen. Je kiest een van de 16 specialismen waarbinnen je een casus wilt voorleggen, bijvoorbeeld kindergeneeskunde of cardiologie. In een online consult stel je jouw concrete vraag aan een multidisciplinair team. Eventueel met foto of video. Binnen twee werkdagen krijg je onderbouwd advies van verschillende specialisten. Prisma slaat het consult en de antwoorden online op, zodat je deze later opnieuw kunt bekijken. 

ZorgDomein en Ksyos zijn soortgelijke online platforms waar je medisch specialisten raadpleegt via een online consult of via een beveiligde chat. Met bijvoorbeeld TCCN Teleconsultatie kies je als huisarts via ZorgDomein samen met de patiënt één lokale specialist uit aan wie je de casus voorlegt voor een teleconsult. Bij Ksyos kunnen patiënten ook e-healthprogramma’s volgen. 

Praktische hulp

Twijfel je of de app die je gebruikt veilig is? Met de Medische App Checker van KNMG controleer je de betrouwbaarheid van je medische apps en stuur je zorgprofessionals en patiënten aan om veilig informatie uit te wisselen. Dit doe je door het beantwoorden van een aantal vragen. Deze vragen bieden je kaders om gericht te zoeken naar een geschikte medische app. Ook helpen deze kaders je te beoordelen of de app persoonsgegevens beschermt. Nadat je de vragen hebt beantwoord, maak je zelf een bewuste keuze over de veiligheid van een app. De Medische App Checker kun je op de website van Knmg als pdf document downloaden.

Meer informatie over Siilo en de handleiding vind je in deze presentatie. Je hebt een geverifieerd Siilo account nodig om een casus voor te leggen in Prisma. Wanneer je je hebt aangemeld voor Siilo, wordt je account binnen twee maanden geverifieerd. Tot die tijd kun je wel andere casussen lezen in de database. Nadat je aanmelding is goedgekeurd, kun je een ‘meedenkconsult’ starten. Bekijk op de website van Prisma welke specialisten je kunt raadplegen.

Ben je medisch specialist en wil je via Prisma kennis delen met huisartsen? Meld je dan aan via de Siilo website.

Om Ksyos te gebruiken, maak je eenmalig een account aan voor je praktijk. Hiermee log je online in op de beveiligde omgeving in je browser. Voor sommige diensten heb je aanvullende software nodig. Daarnaast hebben sommige diensten een app. Op de website van Ksyos vind je alle extra downloads om Ksyos goed te laten werken. 

Wil je een beveiligde app implementeren in je ziekenhuis, praktijk of zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Ervaringen

In sommige gevallen is er twijfel: Moet ik dit nu verwijzen, moet ik een foto maken? Dan kan ik als huisarts gebruikmaken van Siilo, een soort beveiligde whatsapp-omgeving. In die groep zitten specialisten die meer verstand hebben van het bewegingsapparaat, zoals een orthopeed, sportarts, revalidatiearts, reumatoloog. Via die groep krijg je dan in korte tijd feedback of een advies.
Huisarts Floris van de Laar over veilig appen