Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd je medische gegevens bij je dragen

Apps en slimme SOS sieraden in geval van nood

medische gegevens app
man houdt sos armband met qr code vast

Je kunt op verschillende manieren je medische gegevens bij je dragen. Handig in geval van nood. Dat kan bijvoorbeeld op je smartphone. Die informatie komt op je vergrendelscherm te staan, zodat een ander niet hoeft in te loggen. Er zijn ook sieraden en munten waar je informatie op kunt graveren of in kan stoppen. 

Informatie voor zorggebruikers

Dan is het belangrijk dat omstanders en hulpverleners kunnen zien wie je bent en wat je medische achtergrond is. Of je bepaalde allergieën hebt bijvoorbeeld, of een aandoening. Met deze informatie kunnen hulpverleners je de beste hulp verlenen. Zo ga jij met een veilig gevoel de deur uit.

Informatie op het vergrendelscherm van je telefoon

Op je smartphone kun je een aantal noodgegevens opslaan. Bijvoorbeeld je bloedgroep, allergieën en aandoeningen en wie er gebeld moet worden. 

Apps voor medische gegevens

Er zijn ook speciale apps, zoals de ICE app. In deze apps kun je wat meer informatie kwijt. Zoals je lengte, gewicht en bloeddruk en wie je huisarts is. Ook kun je een geluidsopname van je stem opslaan. Met de app MyICETag kun je op je vergrendelscherm een QR-code maken. Deze verwijst dan naar een online profiel waar al je gegevens staan.

SOS sieraden

Bij een SOS sieraad stop je informatie in het sieraad. Zoals de SOS talisman. Dit is een medaillon met een stukje papier erin. Hierop schrijf je jouw medische informatie en contactpersonen. De medaillon hang je aan een ketting, armband of sleutelhanger. Er zijn verschillende aanbieders die het sieraad verkopen. Je kunt zelf online zoeken op bijvoorbeeld ‘SOS talisman’ of ‘SOS armband’. 

Er zijn ook munten waarbij je informatie op de oppervlakte graveert. Op een SOS munt heb je 79 tekens. De munt maak je vast aan bijvoorbeeld een sportschoen of armband. 

Armband met QR-code    

Er zijn ook armbanden waarop je wat meer informatie kwijt kunt. Zo staat er een QR-code op die gekoppeld is aan een online omgeving. Omstanders of (burger)hulpverleners scannen de code met hun smartphone. Ze komen dan op jouw persoonlijke pagina terecht. Wat daar precies op staat, stel je zelf van tevoren in. Je kunt de informatie op elk moment aanpassen.

Vergoeding

De SOS sieraden worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Lees op de website van bellen.nl hoe je informatie op het vergrendelscherm van je Iphone en Android toestel instelt. 

Informatie voor zorgprofessionals

Als je eerste hulp moet verlenen, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk te weten komt over iemands medische geschiedenis. Hoe meer je weet, des de beter je de hulp hierop kunt afstemmen. Met de SOS hulpmiddelen kun je snel de informatie vinden die je nodig hebt. 

Informatie op het vergrendelscherm van de telefoon

Op de smartphone kan iedereen een aantal noodgegevens opslaan. Zoals de bloedgroep, allergieën en aandoeningen en wie er gebeld moet worden. Speciale apps kunnen ook een QR-code op het vergrendelscherm maken. Deze verwijst dan naar een online profiel waar alle gegevens staan.

SOS sieraden

Bij een SOS sieraad zit de informatie in het sieraad. Zoals bij de SOS talisman. Dit is een medaillon met een stukje papier erin. Hierop schrijven mensen hun medische informatie en contactpersonen. De medaillon hangen zij aan een ketting, armband of sleutelhanger. 

Er zijn ook SOS munten waarbij informatie op de oppervlakte is gegraveerd. De munt kan vastgemaakt worden aan bijvoorbeeld een sportschoen of armband. 

Armband met QR-code    

Er zijn ook armbanden met een QR-code die aan een online omgeving is gekoppeld. Je scant de code met je smartphone. Je komt dan op de persoonlijke pagina van de eigenaar. Wat daar precies op staat, stelt de eigenaar zelf van tevoren in. 

Het is belangrijk dat je als hulpverlener op de hoogte bent van de verschillende typen SOS sieraden, waaronder de armband met QR code. De praktijk leert dat niet iedereen altijd even goed op de hoogte is van de mogelijkheden en innovatieve middelen. Het kan dus nooit kwaad om je collega's hierop te attenderen.

Praktische hulp

Wil je een van deze zorginnovaties implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.