Overslaan en naar de inhoud gaan

Afstandsbediening voor je raam, lamp of gordijn

Alledaagse taken makkelijker maken met afstandsbediening

Een hand heeft een afstandsbediening vast en richt deze op een lamp aan de muur.
Een hand heeft een afstandsbediening vast en richt deze op een raam.

Er zijn slimme hulpmiddelen waarmee je alledaagse voorwerpen op afstand bedient. Dat kan bij speciale ramen, lampen en gordijnen. Deze zijn gekoppeld aan een afstandsbediening of app. Bij sommige voorwerpen kun je een tijd instellen. Op dat tijdstip gaat het dan automatisch aan of open. Druk op de afstandsbediening in de buurt van het voorwerp om het te bedienen.

Bekijk onderstaande video over Rina haar ervaring met slimme lampen: 

 

Informatie voor zorggebruikers

Ben je minder mobiel? Bijvoorbeeld vanwege ouderdom of een beperking? Dan kun je op afstand toch veel in huis bedienen. Daar zijn verschillende afstandsbedieningen voor. Dat is handig als je bijvoorbeeld niet bij een hoog raam of lichtknop kunt. Of als je zelf niet de gordijnen kunt openen of sluiten.

Er zijn afstandsbedieningen voor verschillende voorwerpen.

Het raam open doen

Een elektrische raamopener installeer je op ramen die naar buiten open gaan, vaak bovenlichten. Je hoeft dan niet ergens op te gaan staan om het raam te openen of sluiten. De opener werkt op batterijen en heeft een afstandsbediening. Druk op de knop in de buurt van het raam, en het gaat open of dicht. Er zijn ook raamopeners die je op grotere afstand kunt bedienen. Je koopt ze bij vrijwel iedere doe-het-zelfwinkel en online.

Lampen aan of uit zetten

Ook lampen kun je op afstand bedienen. Dat kan zelfs bij alle lampen tegelijk. Met een speciale stekker tussen stopcontact en lamp doe je ze met een kleine afstandsbediening aan- of uit. Zo’n stekker werkt ook bij andere elektrische apparaten. Draadloze schakelaars (tussenstekkers) met afstandsbediening zijn verkrijgbaar bij vrijwel elke doe-het-zelfwinkel, vaak in sets van drie stuks. Je kunt ze ook online kopen of bij bijvoorbeeld IKEA

Er zijn ook systemen waarbij je de verlichting bedient met een app op je smartphone. In die app bepaal je welke lampen je wilt aanzetten en hoeveel licht ze moeten geven. Je kunt ook instellen dat het licht automatisch aan gaat als je thuiskomt en weer uit als je het huis verlaat. Het Hue systeem van Philips is een voorbeeld. Deze lampen kun je met verschillende tinten ook op een bepaalde stemming zetten, bijvoorbeeld ‘focus’ of ‘energie’. Zie ook onze pagina’s over nacht oriënterende verlichting en kunstmatig daglicht thuis.

Gordijnen openen of sluiten

Je kunt ook gordijnen op afstand openen of sluiten. Met een afstandsbediening, app of met je stem. Voorbeelden van systemen zijn Slide, Iris en Autogordijn. Voor sommige systemen heb je een speciale rail nodig. Andere passen op bestaande rails. Er zijn ook automatische rolgordijnen. Automatisch open en dicht gaan kan ook. Bijvoorbeeld vijf minuten voor je wekker gaat, zodat je alvast ontwaakt door het licht. Of ter beveiliging, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Automatische gordijnopeners zijn te koop bij vakzaken en ook online.

Vergoeding

Deze slimme hulpmiddelen worden niet vergoed.

Praktische hulp

Op het YouTube kanaal van Philips Hue (Engels) staan allerlei video’s over hoe je het systeem gebruikt. Ook op de website van Slide staat een installatievideo.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een afstandsbediening? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Is je cliënt wat ouder, of heeft hij of zij een beperking? Met een afstandsbediening kan je cliënt veel voorwerpen thuis zelf bedienen. Dit maakt je cliënt weer een stuk zelfredzamer. Jij kunt dit uit handen geven en je richten op andere zorgtaken.

Er zijn afstandsbedieningen voor verschillende voorwerpen. Zoals voor elektrische raamopeners, lampen en elektrische gordijnen.

Het raam openen

Op ramen die naar buiten open gaan, kan je cliënt een elektrische raamopener installeren. Ze zijn te koop bij vrijwel iedere doe-het-zelfwinkel en online.

Lampen aan en uit zetten

Lampen je cliënt ook op afstand bedienen. Dat kan zelfs bij alle lampen tegelijk. Daarvoor plaatst je cliënt een speciale stekker tussen stopcontact en lamp. Met een kleine afstandsbediening zet je cliënt de stekker aan- of uit. Draadloze schakelaars (tussenstekkers) met afstandsbediening zijn verkrijgbaar bij vrijwel elke doe-het-zelfwinkel, vaak in sets van drie stuks. Je kunt ze ook online kopen of bij bijvoorbeeld IKEA

Bij sommige systemen bedient je cliënt de verlichting met een app. Het Hue systeem van Philips is een voorbeeld. Zie ook onze pagina’s over nacht oriënterende verlichting en kunstmatig daglicht thuis.

Gordijnen automatisch openen en sluiten

Je cliënt kan ook gordijnen op afstand openen of sluiten. Met een afstandsbediening, app of met zijn of haar stem. Voorbeelden van systemen zijn Slide, Iris en Autogordijn. Automatische gordijnopeners zijn te koop bij vakzaken en ook online.

Praktische hulp

Wil je een afstandsbediening implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

De rust die ik nu heb is zo fijn. Ik kan gewoon op mijn gemak overal heen, zonder dat ik die rollator loslaat. En die lichtjes gaan gewoon allemaal aan. Ik hoef geen knopje in te drukken, niks. Eigenlijk zou iedereen dat moeten hebben. Ideaal, echt waar.
gebruiker van slimme lampen, uit bovenstaande video