Op veel plekken zijn drempels waar je in een rolstoel nét niet overheen kunt rijden. Met een draagbare drempelhulp lukt dat wel. De meeste drempelhulpen zijn lichtgewicht en soms opvouwbaar. Deze zijn geschikt voor hoogteverschillen en drempels van 2 tot 16 cm. Een drempelhulp is geschikt voor alles wat rijdt en rolt. Sommigen houden tot wel meer dan 300 kilogram.
Gebruik je een rolstoel of scootmobiel? Dan is een drempelhulp vast handig. Hiermee hoef jij je geen zorgen meer te maken over of je wel over een drempel heen komt. Zowel thuis als buitenshuis.
Er zijn twee soorten drempelhulpen. Voorbeelden van draagbare drempelhulpen voor buitenshuis zijn die van SecuCare, Drempelhulp, de Stepless Lite, de Click & Go en de Excellent Weekend. Je kunt ze ook thuis gebruiken. De kleine modellen neem je makkelijk mee als je op pad gaat. Sommige drempelhulpen kun je aanpassen naar wens. Het gebruik behoeft verder weinig uitleg: het is een kwestie van uitvouwen of in elkaar klikken en neerleggen.
Voor binnenshuis is er een handige flexibele drempel. Voorbeelden zijn de Gummy Ramp en de drempel van Pronk Ergo. Als je eroverheen rijdt dan deukt hij in. Hierdoor kost het weinig kracht om over de drempel te gaan. De drempel is gemaakt van stevig rubber en daarmee perfect voor de badkamer: hij houdt water tegen maar vormt voor jou geen obstakel.
Daarnaast zijn er meer aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
Drempelhulpen worden niet vergoed. Wel lenen zorgverzekeraars een drempelhulp zes maanden gratis uit. Vaak is deze van hun eigen leverancier. Daarna moet je een beroep doen op de Wmo. Check bij het Wmo-loket van je gemeente of zij drempelhulpen vergoeden.
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een drempelhulp? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.
Als je cliënt in een rolstoel zit, help je vast vaak met het verplaatsen van A naar B. En over drempels heen te komen. Met een (draagbare) drempelhulp kan je cliënt zelf over de meeste drempels heen rollen. Zo hoef jij er niet altijd bij te blijven en hou je meer tijd over voor andere zorgtaken.
Er zijn twee soorten drempelhulpen. Voorbeelden van draagbare drempelhulpen voor buitenshuis zijn die van SecuCare, Drempelhulp, de Stepless Lite, de Click & Go en de Excellent Weekend. Je kunt ze ook thuis of in een zorginstelling gebruiken.
Voor binnenshuis is er een handige flexibele drempel. Voorbeelden zijn de Gummy Ramp en de drempel van Pronk Ergo.
Wil je een drempelhulp implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.