Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

Coördinator innovatie als schakel tussen zorgpraktijk en leverancier

30 mei 2020 artikel
Cliënt Rick houdt robot Maatje vast en naast hem zit coördinator innovatie Martijn Schep.

Cliënt Rick houdt robot Maatje vast en naast hem zit coördinator innovatie Martijn Schep.

Innovaties zien er vaak veelbelovend uit. Maar of en hoe ze echt iets voor jouw cliënten kunnen betekenen, ontdek je pas in de praktijk. Implementatie van een zorginnovatie is geen kwestie van kopen en klaar, maar steeds beter aanpassen aan je behoeften. “Een ontdekkingsreis” noemt Martijn Schep het. Hij is coördinator innovatie en persoonlijk begeleider bij ’s Heeren Loo en de schakel tussen zorgpraktijk en leverancier. De organisatie voor gehandicaptenzorg experimenteert met Robot Maatje. Martijn: “Innoveren vergt geduld en creativiteit.”

Aanleiding voor aanschaf: structuur bieden

“We zijn begonnen met Robot Maatje omdat hij cliënten structuur kan bieden”, vertelt Martijn. “Maatje is een sociale robot, bedoeld voor gebruik door een individuele cliënt. Hij kan cliënten aan zijn taken en afspraken herinneren.” In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een begeleider een cliënt ’s ochtends niet meer hoeft te vragen of hij zijn tanden al heeft gepoetst. Die controlerende taak neemt Maatje over. “En dan begint de dag met een heel ander, positiever gesprek tussen cliënt en begeleider. Dat is fijn.” De twee cliënten die Maatje uitproberen, vonden hem direct leuk. “Hij kan bijvoorbeeld dansen en scheten laten. Dat vinden ze grappig, het maakt hem een echt maatje. En hij ziet er stoer uit.”

Geen bol.com maar ontdekkingsreis

Martijn is al twee jaar bezig met Maatje. “Innoveren vergt geduld en creativiteit. Niet alles werkt direct zoals je wilt. Het is geen product van bol.com, dat je terugstuurt als je niet tevreden bent. We zijn op ontdekkingsreis. Niet elke zorgprofessional vindt dat leuk en het is ook een uitdaging als de dagelijkse zorgtaken al genoeg tijd in beslag nemen.” Hij raadt aan om niet bij de pakken te gaan neerzitten als iets niet lukt. “Het is juist zaak om dan in gesprek te gaan. Met de cliënten die Maatje gebruiken, met hun begeleiders en therapeuten, en met de ontwikkelaar. Je moet feedback durven geven en willen experimenteren.”

Denken in mogelijkheden zorgt voor meer inzet

Door die gesprekken te voeren, kom je er ook achter hoe je een innovatie nog meer kunt inzetten. “Denken in mogelijkheden” noemt Martijn dat. Een goed voorbeeld is de bodyscan, een ontspanningsoefening, die nu ook tot de mogelijkheden van Maatje behoort. “Die bodyscan kwam naar voren uit gesprekken met de therapeuten. Vervolgens ga ik met de leverancier overleggen, hoe we Maatje die ontspanningsoefening konden laten geven. Ons idee was om een mp3-bestand met de stem van de therapeut aan Maatje toe te voegen. Eerst kon dat niet en hoorden de cliënten een robotstem. Inmiddels is het persoonlijke mp3-bestand ook geactiveerd en luisteren de cliënten naar de vertrouwde stem van hun therapeut.”

Schakel voor leverancier met zorgpraktijk nodig

Martijn omschrijft zichzelf als de tussenschakel. “Leveranciers hebben onvoldoende kennis van de zorgpraktijk. Ik moet het dus goed kunnen uitleggen. Gelukkig weet ik waar ik het over heb. Want behalve coördinator innovatie werk ik nog een paar uur per week als begeleider op een groep. Die directe link met de werkvloer is belangrijk.”

Nieuw: quiz voor cliënten opzetten

Zo komt Martijn erachter hoe hij Maatje nog meer kan inzetten. Doordat Maatje nu ook QR-codes kan lezen, heeft hij “bijvoorbeeld een Ajaxquiz gemaakt voor cliënt. Dat was voor de fun. Met onze Academie voor Zelfstandigheid ben ik ook bezig met serieuze toepassingen.” Voorbeelden zijn een verkeersbordentest of een test over eten: welk gerecht heeft meer calorieën? “Die testen moeten we wel zelf maken. Ook dat is iets om rekening mee te houden, dat je vaak zelf veel energie in het product moet steken.”

Kijk op sheerenloo.nl voor meer over hun inzet van robot Maatje. Meer over het implementeren van zorgtechnologie, zoals hulp, tips en ervaringen, vind je bij Implementatie

Foto: cliënt Rick (links) met robot Maatje en Martijn Schep (rechts). Credit: 's Heeren Loo.

Gerelateerde blogs

  • Implementatie bij zorginstelling

Samen zorgen voor de zorg van morgen

Van innovatieroute tot inzetwijzer: bij De Zorggroep worden goede ideeën snel opgepakt en tot reguliere zorg gemaakt. De heldere visie, de...

Lees meer
  • Implementatie bij zorginstelling

Een zorgingenieur slaat de brug tussen de zorg en de techniek

Zorgtechnologie is een steeds vanzelfsprekender onderdeel van het zorgproces. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Dan is het fijn als iemand alle...

Lees meer
  • Implementatie bij zorginstelling

Van idee naar doen: de rol van de implementatiecoach

“Een implementatiecoach is een beetje lui”, zegt Wibo Langeveld, coach en trainer bij STUIM en Het Gezonde Net. “Want hij laat anderen bewegen.” En...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Zorgrobots voor dagstructuur

Geheugensteun, medicijnhulp en afspraakherinnering
Preventie & Veiligheid Mantelzorg