Met online ondersteuning krijgt je patiënt de regie over zijn of haar leven weer een beetje terug. Dit kan uiteindelijk leiden tot betere behandelresultaten. Als behandelaar kun je patiënten hierbij op weg helpen. Bijvoorbeeld door een platform of app aan te raden die bij zijn of haar situatie past.
Als arts of verpleegkundige meld je de patiënt aan voor het platform. De patiënt kan dan een account aanmaken.
Brede online begeleiding
Een voorbeeld van een platform met online begeleiding is Oncokompas. Hierbij vullen patiënten een vragenlijst in. Op basis van de antwoorden krijgt de patiënt tips, informatie en hulp om de kwaliteit van leven te verbeteren. Bijvoorbeeld hoe je leert omgaan met de angst voor terugkeer van kanker en de gevolgen die de ziekte heeft voor het dagelijks leven, sociale relaties en gezin of werk. Heeft de patiënt ernstige klachten? Dan kan Oncokompas adviseren om contact op te nemen met de behandelend arts. De patiënt kiest of hij of zij de resultaten met je wil delen. Je kunt jezelf aanmelden bij Oncokompas via de website. Vervolgens kun je patiënten toegang geven tot het platform.
Ziekteverloop en leefstijl monitoren
Patiënten met prostaatkanker voeren op het platform SanaCoach hun dagelijkse klachten in. Zo monitoren zij het verloop van hun ziekte. Deze gegevens zie jij op een apart dashboard. Als een patiënt risico loopt, zie je een vlag bij de naam staan. De patiënt met het hoogste risico staat bovenaan. Zo weet je met wie je contact op moet nemen. Patiënten kunnen je ook een bericht sturen wanneer ze een vraag hebben.
De app Pinktrainer is voor fysiotherapeuten die patiënten met borstkanker behandelen. De app laat de patiënt een op haar afgestemd trainings- en voedingsschema zien. Dagelijks krijgt ze video’s met oefeningen te zien. Ook houdt de patiënt haar klachten bij en krijgt ze informatie over voeding, bijvoorbeeld wat ze wel en beter niet kan eten. Ze kan ook haar eigen testuitslagen zien. Als behandelaar zie je op je dashboard hoe het met je patiënten gaat. Je kunt ook met hen chatten of beeldbellen.
Medicatie doseren bij misselijkheid
Intense misselijkheid is één van de vervelendste bijwerkingen van chemotherapie. Medicatie helpt je patiënt daarbij, maar het is soms moeilijk die middelen in de juiste dosering en op het juiste moment te nemen. Dat leidt tot braken en uitdroging. De Nausea Care app geeft je patiënt een seintje wanneer diegene medicijnen moet innemen. De patiënt meldt in de app of hij of zijn dat heeft gedaan. Als behandelaar kun je dit zien.
Bij de Stichting Kanker vind je een overzicht van apps die getest zijn.
Praktische hulp
Wil je een van deze platformen implementeren in je ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Sananet ontwikkelt verschillende hulpmiddelen gericht op ondersteuning van oncologische patiënten. Zo ontwikkelde Sananet een eCoach voor patiënten die chemotherapie krijgen, en een eCoach die patiënten en hun mantelzorger ondersteunt in de palliatieve fase. Hiervoor starten binnenkort de eerste pilots. Neem contact op met Sananet om hier meer over te leren.